You are currently viewing 4 lucruri esențiale de care să ții cont când începi o afacere

4 lucruri esențiale de care să ții cont când începi o afacere

Calea antreprenoriatului nu este una ușoară, însă dacă ai ajuns la acest articol, cel mai probabil ai luat în calcul posibilitatea de a o urma sau poate ești deja un antreprenor la început de drum. În oricare dintre cele două categorii te-ai încadra, ai ajuns unde trebuie! Înainte de toate, ceea ce ar trebui să știi despre deschiderea unei afaceri proprii este că această inițiativă necesită un grad mare de responsabilitate și dedicare din partea ta, mai ales la început. Există o vorbă celebră: ”Fă ceea ce-ți place și nu vei munci o zi în viața ta!”. Paradoxul este că, probabil, va trebui să muncești considerabil mai mult decât programul standard al unui angajat, însă partea frumoasă este că satisfacția de a-ți vedea viziunea materializată va face ca acest timp să merite. Dar, să începem cu începutul și să trecem printr-o listă scurtă de lucruri esențiale pe care poți să-ți clădești o afacere de succes:

  1. Ideea de afaceri – e cea mai importantă și cea mai grea din tot procesul de deschidere a unei afaceri. Chiar dacă aceasta poate porni de la o anumită nevoie pe care o ai, trebuie să ai grijă să nu se limiteze la aceasta, ci să se poată raporta și la nevoile altor persoane. În acest fel, vei contura o afacere sustenabilă. Formulează-ți clar ideea și gândește-o ca pe o soluție fezabilă la o problemă/nevoie/situație. Și nu uita să iei în considerare atât avantajele cât și dezavantajele produsului/serviciului.
  2. Planul – odată conturată ideea, e timpul să pui totul pe foaie într-un mod coerent și bine structurat. Adică, să-ți faci planul de afacere. Acesta are două părți importante:
    1. Plan financiar: trebuie să știi să estimezi ce înseamnă venituri și cheltuieli, prețul de vânzare a produsului/serviciului și ce înseamnă investiția de început de afacere (cheltuieli cu contabilitate, echipamente, chirii, etc.)
    2. Plan de funcționare: în cadrul acestui plan trebuie sa-ți faci o listă cu posibili clienți, plan de promovare, plan de activitate zilnică, etc.
  3. Înregistrarea societății: Multe idei bune s-au împotmolit în procesul birocrației – etapă adeseori anevoioasă, mai ales pentru persoane care nu au experiență cu instituțiile publice. Ca să simplificăm puțin procesul, am întocmit în cele ce urmează o listă succintă cu pașii de urmat:
    1. Înainte de înregistrare ai nevoie de următoarele:
      1. Formă juridică – trebuie să te decizi ce formă juridică vrei să aibă societatea. O societate poate să aibă mai multe forme juridice în funcție de decizia asociaților/acționarilor. Fiecare formă are avantajele și dezavantajele ei.
      2. Denumire – Societatea trebuie să aibă o denumire. De avut în vedere pasul precedent, deoarece la rezervarea denumirii trebuie să specifici și forma juridică de organizare a societății.
      3. Obiect de activitate –  sau codul CAEN. Fiecare societate poate să aibă 1 singur obiect de activitate principal, dar poate să aibă mai multe secundare. Unele obiecte de activitate au nevoie de documente/autorizări specifice, sau numărul de obiecte de activitate poate să difere în funcție de forma juridică.
      4. Sediu – Societatea trebuie să aibă un sediu principal și dacă e cazul 1 sau mai multe sedii secundare. Se pot autoriza si activități la sediul clientului, dar condiția este ca societatea să aibă un sediu social.
      5. Asociați, administrator – înainte de înregistrare e nevoie să știi cine va fi asociat (poate să fie 1 singur asociat sau mai mulți asociați) și minim 1 administrator.
      6. Capital social – trebuie să definești capitalul social (ex. la un SRL minimul este de 200 RON). În funcție de societate, minimul poate să difere, precum și daca e obligatoriu sau facultativ să virezi în contul societății.
    2. După pregătirea documentelor mai ai 2 pași de urmat:
      1. Rezervarea denumirii la Registrul Comerțului din județul  în care va fi sediul societății
      2. Depunerea documentelor pentru înregistrarea societății.
      3. Pentru ambele etape, durata este de 3 zile (ziua depunerii, următoarea zi are loc decizia din partea ONRC și în a 3-a zi poți ridica documentele).
  4. Primi pași după înregistrare:
    1. Ai nevoie de un contabil: Trebuie să semnezi un contract cu o societate de contabilitate care va gestiona tot ceea ce înseamnă contabilitate și relațiile cu ANAF/ITM
    2. Firma de contabilitate va declara societatea la ANAF/ITM, pe baza contractului semnat, va depune declarațiile și va solicita documentele de la aceste instituții în numele tău
    3. Cont bancar pentru societate, pe carepoți să-l deschizi la orice bancă comercială.

DEFO Consulting este un concept conturat întocmai pentru a le facilita antreprenorilor la început de drum întregul proces birocratic descris mai sus, dar și pentru a-i asista în optimizarea din punct de vedere administrativ, financiar și juridic a afacerii după deschiderea acesteia. Astfel, dacă ai nevoie de suport în drumul tău antreprenorial, te invităm să ne contactezi folosind formularul de contact și vom lua legătura cu tine în cel mai scurt timp.

Leave a Reply